Το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας σε συνεργασία με τις Ακαδημίες Ποδοσφαίρου της ΝΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Αμμοχώστου πραγματοποίησε εργαστήρι με θέμα τα φαινόμενα εκφοβισμού στον κυπριακό αθλητισμό.

Ο εκφοβισμός ως μια μορφή κοινωνικής διάκρισης, είναι πολύ διαδεδομένος και επηρεάζει μεγάλο μέρος του νεαρού πληθυσμού. Συχνά δεν αναγνωρίζεται ως τέτοιο κάτι που το καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνο για τα θύματα. Ο εκφοβισμός ορίζεται ως μια εκ προθέσεως πράξη όπου υπάρχει “διαφορά εξουσίας μεταξύ του θύτη και του θύματος” και εμφανίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας το 50% των παιδιών.

Στόχος του εργαστηρίου ήταν η αναγνώριση του φαινομένου, η ενημέρωση  και η  ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα του εκφοβισμού και με τη χρήση διαφόρων εκπαιδευτικών μεθόδων η καλλιέργεια ανάμεσα στους νεαρούς αθλητές, δεξιοτήτων για αντιμετώπιση του.

Αρχικά ο Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Παναγιώτης Σταυρινίδης ανέλυσε το φαινόμενο και παρουσίασε στους νεαρούς αθλητές τη θέση του θύματος. Ακολούθως η Μύρια Ιωάννου, υποψήφια διδάκτορ ψυχολογίας, πραγματοποίησε ένα βιωματικό εργαστήρι με τη συμμετοχή των αθλητών έτσι ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες για την προστασία από τα φαινόμενα εκφοβισμού.